Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Instagram jako komunikační nástroj prevence plýtvání potravinami u generace Z
Štěpánková, Tereza
ŠTĚPÁNKOVÁ, T. Instagram jako komunikační nástroj prevence plýtvání potravinami u generace Z. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. V současnosti je problematika plýtvání potravinami považována za celosvětově závažný problém, jelikož se každoročně vyplýtvají tisíce tun potravin. K plýtvání potravinami dochází ve všech fázích potravinového řetězce, největší podíl však představují domácnosti. Pro minimalizaci tohoto odpadu je proto nutná změna ve spotřebitelském chování. Tato diplomová práce si tudíž klade za cíl na základě identifikace klíčových faktorů, ovlivňujících míru plýtvání potravinami u konečných spotřebitelů generace Z, navrhnout vhodnou komunikační kampaň na oblíbené síti Instagram zaměřenou na prevenci plýtvání potravinami a podporu udržitelného chování. Tato komunikační strategie vychází především z informací poskytnutých kvantitativním a kvalitativním výzkumem a měla by pozitivně přispět ke změně chování při spotřebě potravin.
Slevové akce a jejich vliv na chování spotřebitelů při nákupu potravin v kontextu plýtvání potravinami
Brodský, Marek
BRODSKÝ, M. Slevové akce a jejich vliv na chování spotřebitelů při nákupu potra-vin v kontextu plýtvání potravinami. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzi-ta v Brně, 2023. Diplomová práce se zabývá slevovými akcemi a jejich vlivu na chování spo-třebitelů při nákupu potravin v kontextu plýtvání potravin. Cílem práce je identifi-kovat faktory ovlivňující nákupní chování spotřebitelů před, při a po nákupu po-travin. Dále na základě výsledků z výzkumu navrhnout možná doporučení pro prodejce potravin. Primární data jsou získána z dotazníkového šetření (n = 238) a hloubkových rozhovorů se zástupci domácností (n = 11). V rámci práce jsou vypočteny základní statistické ukazatele a ověřeny hypotézy. Slevové akce využívá při svém nákupu 89,8 % spotřebitelů a dokonce 57,8 % spotřebitelů odkládá z důvodu očekáváné slevové akce svůj nákup.
Percepce generace Y vůči různým intervenčním módům v oblasti plýtvání potravinami
Katrňáková, Kateřina
Plýtvání potravinami je závažný problém, na který se v poslední době soustředí čím dál tím více subjektů. Důsledky plýtvání potravinami se odrážejí v ekologické, ekonomické, ale také sociální sféře. I přesto si někteří spotřebitelé stále neuvědomují, jakou roli hrají při vytváření potravinového odpadu. Z tohoto výzkumu bylo například zjištěno, že 50 % respondentů se domnívá, že největší vinu za plýtvání potravinami nesou maloobchody a velkoobchody. Je však možné ovlivnit mileniály a jejich chování tak, aby omezili plýtvání potravinami? Jaká je vhodná forma působení intervenčního módu na generaci Y? Na základě výsledků dotazníkového šetření byl zjištěn vhodný intervenční mód k ovlivnění generace Y, aby omezili plýtvání potraviny. Intervenční mód byl následně empiricky otestován.
Spoločenská zodpovědnosť v oblasti verejného stravovania
Kahúnová, Alica
Kahúnová, A. Společenská odpovědnost v oblasti veřejného stravování. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Diplomová práce se zabývá návrhem udržitelných doporučení pro školní stravovací zařízení se zaměřením na krátké dodavatelské řetězce. Díky zpracování kvantitativního výzkumu byla získána data pro hodnocení zapojení krátkých dodavatelských řetězců do provozu školních jídelen a také přínosů nákupu od místních dodavatelů. Byla získána a vyhodnocena také data v oblasti vzdělávání o plýtvání potravinami a dopadech zapojení se do projektů pomáhajících zlepšit chod školních jídelní v České republice. Tato data byla ještě doplněna o vyjádření vedoucích školních jídelen, kteří měli možnost přidat své zkušenosti z oboru a vyjádřit názor na momentální stav fungování systému školních jídel. Doporučení byla řádně popsána a ekonomicky vyčíslena, pokud to bylo možné.
"Je potřeba si to naplánovat." Praktiky omezování plýtvání potravinami v domácnostech
Pešková, Tereza ; Čada, Karel (vedoucí práce) ; Tuček, Milan (oponent)
"Je potřeba si to naplánovat." Praktiky omezování plýtvání potravinami v domácnostech Anotace Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami na úrovni spotřebitelů. Hlavím cílem bylo zjistit, jak vypadá spotřební chování zvolené cílové skupiny a jaký má vliv na množství vyhazovaných potravin v jejich domácnostech. K výzkumnému problému bylo přistupováno pomocí teorie praxe - tedy zkoumáním konkrétních praktik, které lidé uplatňují při spotřebě potravin. Při tomto přístupu byl kladen důraz jak na činnosti samotné, tak na významovou rovinu, která je s nimi svázána. Výsledky kvalitativního šetření ukazují, že největší vliv má na množství vyhozených potravin v domácnostech nákupní chování daných jedinců, což představuje například pečlivé plánování nákupů s ohledem na reálnou spotřebu. Odlišné praktiky se uplatňují také v situacích, kdy se již v domácnosti nahromadí starší potraviny a je potřeba je zpracovat, aby nedošlo k jejich vyhození. Tyto strategie jsou ovlivňovány různými aspekty - jsou podmíněny prostředím, dostupností nebo zkušenostmi respondentů. V textu jsou dále představeny motivace a bariéry, které ovlivňují, zda se lidé snaží omezovat svoji spotřebu a minimalizovat tak vyhazování potravin ve svých domácnostech.
Mezisektorová spolupráce v oblasti CSR: případová studie Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj
Tomanová, Karolína ; Legnerová, Kateřina (vedoucí práce) ; Muhič Dizdarevič, Selma (oponent)
Předkládaná diplomová práce se zabývá mezisektorovou spoluprací v oblasti společenské odpovědnosti korporací (CSR). Toto téma zkoumá na případové studii Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj a potravinových řetězců, které s ní navázaly spolupráci. Empirický výzkum proběhl formou počátečního terénního výzkumu, rozhovorů a analýzy webových stránek a dalších dostupných dokumentů. Cílem práce je seznámit s málo prozkoumanou problematikou potravinových bank a CSR, které si kolem nich potravinové řetězce vytváří. Zabývá se typy spolupráce vyskytujícími se v tomto vztahu a jejich dynamikou. Dále zkoumá motivace řetězců ke spolupráci a hodnocení vzájemné spolupráce jak z jejich strany, tak také ze strany potravinové banky jakožto zástupce neziskového sektoru. Práce může sloužit jako inspirace k dalšímu zkoumání tématu potravinových bank či mezisektorové spolupráce, která zapojuje hlediska subjektů z obou spolupracujících sektorů, což je skutečnost, která bývá ve výzkumu mnohdy opomíjena. Klíčová slova: Mezisektorová spolupráce, společenská odpovědnost firem, potravinová banka, plýtvání potravinami, nezisková organizace.
Marketingové odporučenia pre riešenie plytvania potravinami v Juhomoravskom kraji
Hamajová, Lenka
Cílem této práce je navržení doporučení pro tvorbu komunikační strategie pro instituce působící v oblasti prevence plýtvání potravinami. Komunikační strategie by měla sloužit ke zviditelnění problému vyhazování potravin a aktivit zainteresovaných institucí mezi lidmi, což by mělo mít za následek snížení plýtvání. Výsledky práce vycházejí z analýz dotazníkového šetření (n = 406) a hloubkových rozhovorů (n = 41). Na základě dosažených výsledků byly stanoveny doporučení pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj a jiné instituce působící v oblasti prevence plýtvání potravinami.
Významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech
Pelánová, Aneta
Bakalářská práce se zabývá tématem plýtvání potravinami na úrovni domácností v Novém Městě na Moravě. Cílem práce bylo vymezit významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech a identifikovat možnosti zlepšení hospodaření domácností s potravinami. K dosažení cíle bylo využito kvantitativního výzkumu prostřednictvím dotazníkového šetření. Na základě výsledků vlastního šetření a sekundárních informací z realizovaných výzkumů obdobného zaměření byla odvozena doporučení pro snížení plýtvání potravinami.
Identifikace potenciálních oblastí vzniku ztrát a odpadu ve vybraném potravinářském oboru
Varholík, Patrik
Cílem bakalářské práce je identifikovat potenciální oblasti vzniku potravinového odpadu a ztrát ve skupině výroby mlýnských a škrobárenských výrobků – CZ-NACE 10.6. V první části jsou identifikované zavedené pojmy spojené s potravinářským průmyslem (plýtvání potravinami, potraviny, potravinová ztráta a odpad a potravinový řetězec). Dále je v této části práce věnovaná pozornost podnikovým procesům a procesnímu řízení. Druhá část bakalářské práce mapuje zpracovatelský průmysl, potravinářskou výrobu a výrobu mlýnských a škrobárenských výrobků na základě sekundárních dat. Dále jsou mapované procesy ve dvou mlýnech a jedné škrobárně. Na základě primárních dat jsou popsané procesy probíhající v podnicích a ztráty/odpady, které při nich vznikají. Odpady a ztráty jsou zužitkované a vznikají z nich vedlejší produkty. Díky technologické vyspělosti podnikových procesů k plýtvání potravin nedochází, a když ano, tak jen při náhodných událostí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.